Βατικανό, μια μέρα στην μικρότερη χώρα του κόσμου

You are currently viewing Βατικανό, μια μέρα στην μικρότερη χώρα του κόσμου

  Το Βατικανό, είναι ανεξάρτητη πόλη-κράτος, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από την πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί μόνιμη κατοικία του Πάπα από τον 14ο αιώνα. Ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού κατά τη διάρκεια του Φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι. Στο Βατικανό εδρεύει η «Αγία Έδρα» η οποία αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, ως προς την έκτασή του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του (περίπου 825 κάτοικοι). Το 1984, η πόλη του Βατικανού μπήκε στον κατάλογο πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco.Eπιπλέον το Βατικανό είναι η μοναδική χώρα στον δυτικό κόσμο (μαζί με τις Φιλιππίνες παγκοσμίως) όπου απαγορεύεται το διαζύγιο. Το Βατικανό δεν έχει καμία νομική διάταξη για το διαζύγιο – αντ ‘αυτού, τα ζευγάρια μπορούν να ακυρώσουν μόνο το γάμο τους.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

  Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ( Βαsilica di San Pietro) είναι χτισμένη πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου όπου σύμφωνα με μαρτυρίες το 64 μ.Χ σταυρώθηκε στον λόφο του Βατικανού. Επιπλέον ο ναός μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Η πλατεία του Άγιου Πέτρου

  Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής. Τη δημιουργία της την οφείλουμε στον Ιταλό αρχιτέκτονα και γλύπτη Μπερνίνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1655 και ολοκληρώθηκε το 1667. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα. Οι ελλειπτικές κιονοστοιχίες που πλαισιώνουν την πλατεία αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες σε δωρικό ρυθμό, ο καθένας 15 μέτρα ψηλός. Στο κέντρο της πλατείας ορθώνεται ένας 25 μέτρα ψηλός οβελίσκος, που προέρχεται από τον Ιππόδρομο του Νέρωνα, στο οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Λέγεται ότι στη βάση του οβελίσκου υπάρχει στάχτη του Καίσαρα, ενώ στην κορυφή του λέγεται ότι βρίσκονται κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό. Ο οβελίσκος ζυγίζει 322 τόνους.

Το εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

  To εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου θα σε μαγέψει! Αμέσως καταλαβαίνει κανείς το κύρος αυτής την εκκλησίας και της πλούσιας κληρονομιάς της. Έχουμε επισκεφτεί πολλούς καθεδρικούς ναούς έως τώρα και ο συγκεκριμένος κερδίζει την πρώτη θέση στις εντυπώσεις μας!

  Και εκεί που περιπλανιέσαι ξαφνικά βλέπεις την Ελληνική γλώσσα με κεφαλαία να κοσμεί το εσωτερικό του ναού. Και στο Βατικανό λοιπόν!

  Μην ξεχνάτε να ρίχνετε και μια ματιά προς τα πάνω! Μερικές φορές τα ταβάνια και οι τρούλοι είναι αυτά που αξίζουν την προσοχή σας!

Η Παπική Ελβετική Φρουρά

  Η Ελβετική Φρουρά είναι το όνομα που δίνεται στους Ελβετικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που υπηρετούν ως σωματοφύλακες, φρουροί παλατιού και διάφορων τελετών στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, από τα τέλη του 15ου αιώνα. Αναβιώνονται συμβολικά μέσω της Παπικής Ελβετικής Φρουράς. Φημίζονται ιδιαίτερα για την πειθαρχία και την αφοσίωση στους εργοδότες τους. Πέρα από τα καθήκοντα φρούρησης, μερικές μονάδες έχουν υπηρετήσει στα πεδία των μαχών. Σχηματισμοί Ελβετών μισθοφόρων έχουν υπηρετήσει ως τακτικά στρατεύματα σε διάφορους στρατούς, κυρίως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Νάπολης, μέχρι και τον 19ο αιώνα. Η Παπική Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό ιδρύθηκε το 1506 υπό τον Πάπα Ιούλιο του Β ‘ και είναι από τις παλαιότερες στρατιωτικές μονάδες σε συνεχή λειτουργία. 

Πανοραμική θέα από τον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

  Αφού ολοκληρώσετε την ξενάγηση σας στο εσωτερικό της Βασιλικής του Άγιου Πέτρου, ήρθε η ώρα να ανεβείτε στον τρούλο. Μπορείτε να ανέβετε είτε με τα πόδια (εάν είστε σε καλή φυσική κατάσταση) είτε με τον ανελκυστήρα πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο.

  Η θέα της πόλης της Ρώμης είναι ένα ζωντανό όνειρο! Μπορείτε να ανεβείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος και να έχετε ένα όμορφο κλείσιμο κατά την επίσκεψη σας στην πόλη του Βατικανού.

Τα μουσεία του Βατικανού

  Τα Μουσεία Βατικανού (Musei Vaticani) στεγάζονται εντός του Βατικανού (Città del Vaticano) στη Ρώμη. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο μουσείων και συλλογών. Αποτελούνται από ένα σύνολο κτιρίων με αμέτρητα δωμάτια, σαλόνια, μουσεία, στοές βιβλιοθήκες, παρεκκλήσια, διαδρόμους, αυλές και κήπους πλούσιους από έργα τέχνης κάθε είδους. Από την Αναγέννηση και μετά δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης που να μην έχει αφήσει το ίχνος του και το αθάνατο αποτύπωμα της ιδιοφυίας του. Το 2020, τα μουσεία του Βατικανού κατείχαν την 4η θέση υψηλότερης επισκεψιμότητας στον κόσμο! Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε 12 μουσεία αλλά και στο Αποστολικό παλάτι και να θαυμάσει μια ιστορία αιώνων. Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ στις αρχές του 16ου αιώνα.

Η διάσημη Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina)

  Η Καπέλα Σιστίνα ή Παρεκκλήσιο του Σίξτου (Cappella Sistina ή Sacellum Sixtinum) είναι παρεκκλήσιο του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Η φήμη του παρεκκλησίου οφείλεται στις νωπογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του, πρωτίστως του Mιχαήλ Άγγελου, ο οποίος φιλοτέχνησε την οροφή του (1508-1512) και τον τοίχο του βωμού (1534-1541). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ανέγερση της Καπέλας Σιστίνας

 Η Καπέλα Σιστίνα ανεγέρθη από τον αρχιτέκτονα Τζιοβάνι ντε Ντόλτσι μεταξύ του 1475 και του 1483 μετά από εντολή του Σίξτου του 4ου. Ο ίδιος ήθελε αυτή την θεμελιακή κατασκευή, κλειστή και χωρίς πρόσβαση από το εξωτερικό, σχεδόν οχυρωμένη. Η ζωγραφική διακόσμηση που ξεκίνησε το 1481, μετέτρεψε το αυστηρό, σχεδόν γυμνό παρεκκλήσι σε μια πολύτιμη πινακοθήκη ζωγραφικής αναγεννησιακής Ιταλικής μεταξύ του 1400-1500. Ο Σίξτος ανέθεσε το έργο σε μερικούς από τους καλύτερους ζωγράφους εκείνης της περιόδου όπως ο Περουτζίνο, ο Μποτιτσέλι, ο Γκιρλανταίο και ο Κόζιμο Ροσέλι να ζωγραφίσουν τις παράλληλες ιστορίες της Παλαιάς και της Καινής διαθήκης που αντικρύζονται στο κεντρικό τμήμα των δύο τοίχων. Συνεπώς οι πρώτες νωπογραφίες αναπαριστούν με τρόπο παράλληλο, στα δύο πλάγια τοιχώματα, την Ζωή του Μωυσή (παλαιά Διαθήκη) από την μια πλευρά και την Ζωή του Χριστού (καινή Διαθήκη), από την άλλη. 

Η δημιουργία της οροφή της Σιστίνας από τον Μιχαήλ Άγγελο

  Το 1508 ο Ιούλιος ο 2ος, έχοντας την επιθυμία για νέα έργα, ανέθεσε τον νεαρό Μιχαήλ Άγγελο να ζωγραφίσει την οροφή της Σιστίνα. Το γιγάντιο αυτό έργο, ξεκίνησε τον Μάιο του 1508 και ολοκληρώθηκε το 1512. Κατάφερε να ζωγραφίσει σχεδόν 800 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και να αναδείξει όλη την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας. Στο συνολικό σχέδιο εισήγαγε μια σειρά από νέες απεικονίσεις με Επεισόδια από την Γένεση, που ακολουθούν με σειρά χρονολογική από το μεγάλο ιερό έως το τοίχωμα της εισόδου.

  Από την διακόσμηση της οροφής πέρασαν 23 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων ο χριστιανικός κόσμος μετατράπηκε με την λουθηρανική μεταρρύθμιση και η Ρώμη έγινε θύμα της πιο άγριας λεηλασίας στην ιστορίας της, πριν ακόμη ο Μιχαήλ Άγγελος φτιάξει στο μεγάλο ιερό την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Είναι ένα έργο μοναδικό, αμίμητο, σπουδαίο που μας κερδίζει και μας κυριαρχεί με την υπέροχη προκλητικότητα του δημιουργού του.  Η ημέρα της κρίσης, ξεκίνησε το 1535 και ολοκληρώθηκε το 1541.

Η Σιστίνα σήμερα

  Η Καπέλα Σιστίνα είναι διαρκώς γεμάτη επισκέπτες, αλλά κλείνει στο κοινό όταν φιλοξενεί το κονκλάβιο.  Μετά τον  θάνατο ενός ποντιφίκα, το κονκλάβιο αναλαμβάνει την εκλογή νέου πάπα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι από τις αρχές η Σιστίνα ήταν το κέντρο της ιερής μουσικής. Ο μεγάλος συνθέτης Πιερλουίτζι της Παλεστρίνα, ένας εκ των ιδρυτών της μουσικής δωματίου το 1500, υπήρξε διευθυντής της παπικής καπέλας.

Vatican Gallery of Maps

  Η Πινακοθήκη Χαρτών (Ιταλικά: Galleria delle carte geografiche) είναι μια γκαλερί που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της αυλής του Belvedere στο Βατικανό. Περιέχει μια σειρά από χρωματισμένους τοπογραφικούς χάρτες της Ιταλίας με βάση σχέδια του πνευματικού και γεωγράφου Ignazio Danti. Η γκαλερί τέθηκε σε λειτουργία το 1580 από τον Πάπα Γρηγόριο XIII ως μέρος άλλων καλλιτεχνικών έργων που ανέθεσε ο Πάπας να διακοσμήσει το Βατικανό. Ο Danti χρειάστηκε τρία χρόνια (1580-1583) για να ολοκληρώσει τα 40 πάνελ της γκαλερί μήκους 120 μέτρων. H οροφή επίσης είναι άκρως εντυπωσιακή, πιθανόν περισσότερο από τους ίδιους τους χάρτες. 

Η μοντέρνα σκάλα του Bramante

  Η σύγχρονη σκάλα διπλής έλικας, επίσης στο Μουσείο Pio-Clementine συνήθως αναφέρεται ως “Σκάλα Bramante”. Σχεδιάστηκε από τον Giuseppe Momo, υλοποιήθηκε το 1932, εμπνευσμένη από την αυθεντική σκάλα Bramante. Αυτή η σκάλα, όπως και το πρωτότυπο, είναι μια διπλή έλικα, με δύο σκάλες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανέβουν χωρίς να συναντούν άτομα που κατεβαίνουν. Όπως και με το πρωτότυπο, ο κύριος σκοπός αυτού του σχεδιασμού είναι να επιτρέψει την αδιάκοπη κυκλοφορία σε κάθε κατεύθυνση. Περιβάλλει τον εξωτερικό τοίχο ενός κλιμακοστασίου πλάτους περίπου 15 μέτρων και με έναν καθαρό χώρο στο κέντρο. Το κιγκλίδωμα γύρω από τη ράμπα είναι από περίτεχνα επεξεργασμένο μέταλλο. Ένας θόλος που βρίσκεται παραπάνω παρέχει το απαραίτητο φως για να φωτίσει τις σκάλες. Η σκάλα βρίσκεται στο τέλος της επίσκεψης στο μουσείο και όλοι οι επισκέπτες φεύγουν από αυτήν τη διαδρομή.

Xρήσιμες συμβουλές

  1. Nτυθείτε κατάλληλα για την επίσκεψη σας στο Βατικανό. Σορτσάκια, βερμούδες, φούστες, μπλούζες αμάνικες, καπέλα απαγορεύονται.
  2. Αγοράστε το εισιτήριο σας online. Θα γλιτώσετε πολύ χρόνο. Οι ουρές για αγορά εισιτηρίων είναι μεγάλες.
  3. Προσοχή σε πολλούς που προσπαθούν να πουλήσουν εισιτήρια έξω από τον χώρο του Βατικανού.
  4. Η είσοδος για τα Μουσεία του Βατικανού είναι στην Λεωφόρο του Βατικανού (Viale Vaticano).
  5. Aφιερώστε σίγουρα 1 μέρα για την επίσκεψη σας στην πόλη του Βατικανού.
  6. Ανεβείτε στον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να θαυμάσετε την Ρώμη από ψηλά.
  7. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βατικανό πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση