Αράχωβα το στολίδι στον Παρνασσό

You are currently viewing Αράχωβα το στολίδι στον Παρνασσό
Η Αράχωβα καθιερώθηκε ως η πρωτεύουσα των χειμερινών διακοπών ενώ είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και φίλους του σκι

Η γεωγραφική θέση της Αράχωβας

Η Αράχωβα είναι χτισμένη στον Παρνασσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αράχωβα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, είναι μια ζωντανή περιοχή, με σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και φυσική ομορφιά. Ωστόσο οι επισκέπτες την επιλέγουν συνήθως το χειμώνα για τα χιονοδρομικά κέντρα στο Παρνασσό. Επιπλέον διαθέτει γραφικότητα με μια υπέροχη αρχιτεκτονική  παράδοση, με τα μοναδικά στενά-σοκάκια της. Έτσι η ξεκούραση στη φύση, τα παραδοσιακά Αραχωβίτικα προϊόντα, οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι (Δελφοί (δες εδώ πληροφορίες για τους Δελφούς), Δίστομο, ‘Οσιος Λουκάς) και οι παραθαλάσσιες περιοχές (Αντίκυρα, Ιτέα) την καθιστούν ιδιαίτερο προορισμό.

Άγιος Γεώργιος Αράχωβας
Προαύλιος χώρος Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος στην Αράχωβα

Η ιστορία της Αράχωβας ξεκινάει από τα πανάρχαια χρόνια ενώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1676. Ειδικότερα το μνημείο του Καραϊσκάκη, οι ιστορικές πολεμίστρες, το κανόνι αλλά και ο χώρος όπου έγινε η ιστορική μάχη στα 1826, θα σας εντυπωσιάσουν. Πέρα από τα παραπάνω στο κέντρο της πόλης, δίπλα από το Λαογραφικό μουσείο, θα βρείτε το σήμα κατατεθέν του χωριού “το βράχο με το ρολόι” από όπου η θέα της Αράχωβας και του Παρνασσού είναι εντυπωσιακή.

Extra tip: Εδώ θα βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες με θέα τον Παρνασό και το χωριό της Αράχωβας!
Η θέα από το βράχο ρολόι, στους πρόποδες του Παρνασσού
Ο βράχος ρολόι της Αράχωβας

Η ανάπτυξη της Αράχωβας

Πράγματι σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Αράχωβας, αποτέλεσε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων στο Παρνασσό τη δεκαετία του 1980. Έτσι προκύπτει η καθιέρωση της ως πρωτεύουσα του χειμερινού τουρισμού. Στο Παρνασσό θα συναντήσετε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα καθώς έχει 21 πίστες και 7 διαδρομές συνολικού μήκους 36χλμ ενώ το υψόμετρό του φτάνει σχεδόν τα 2500 μέτρα. Εξάλλου ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού που ιδρύθηκε στα 1938 μαζί με αυτόν του Ολύμπου, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους της Ελλάδας.

Η μεγάλη «σκάλα» είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Αποτελείται από 264 σκαλοπάτια
Τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά καφέ της Αράχωβας

Η κοσμοπολίτικη Πλατεία Λάκκα της Αράχωβας:

Πλακόστρωτη πλατεία, με αρκετά μοντέρνα αλλά και παραδοσιακά μαγαζάκια που σερβίρουν καφέ, brunch, φαγητό & γλυκό. Ακόμη στον μοναδικό κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχουν αρκετά καταστήματα με σουβενίρ αλλά και παραδοσιακά προϊόντα.

Παραδοσιακά προϊόντα Αράχωβας

Παραδοσιακά προϊόντα Παρνασσού

Γαλακτοκομικά

Αρχικά το αραχωβίτικο τυρί, η μυζήθρα,  οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, περιέχουν γάλα από τα ζώα που βόσκουν στις πλαγιές του Παρνασσού.

Ακολούθως η φορμαέλα είναι το παραδοσιακό διάσημο στρογγυλό τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχωβα. Έχει πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο ή γίδινο γάλα, έχει σκληρό περίβλημα και το χρώμα του είναι ανοικτό κίτρινο. Επιπλέον έχει ιδιαίτερη πικάντικη γεύση και μπορεί να το γευτεί κανείς σαν σαγανάκι ή ψητό. Τέλος η χημική του σύνθεση είναι: Μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38 %, ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 40%

Δείτε κι άλλα προϊόντα Π.Ο.Π εδώ.

Φορμαέλα και μέλια Παρνασσού

Ελαιώνες Παρνασσού

Στο νότιο τμήμα της Αράχωβας, ο παραδοσιακός ελαιώνας  (150.000 δέντρα),  παράγει γνήσιο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας και βρώσιμες ελιές.

Μέλι & γλυκά Αράχωβας

Το Αραχωβίτικο μέλι έχει γύρη από το ελατόδασος του Παρνασσού και των ανθέων της ευρύτερης περιοχής. Επιπρόσθετα παραδοσιακά γλυκά είναι τα γλυκά κουταλιού, όπως: κυδώνι, κεράσι, κορόμηλο και καρύδι αλλά και οι δίπλες (κοκοτάκια) και ο χαλβάς.

Παραδοσιακά γλυκά Αράχωβας

Επομένως η εκδρομή στην Αράχωβα και τον Παρνασσό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή καθώς θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες, γεύσεις & αναμνήσεις!

Αφήστε μια απάντηση