Χανιά: 5 μέρες στον πιο όμορφο νομό της Κρήτης

You are currently viewing Χανιά: 5 μέρες στον πιο όμορφο νομό της Κρήτης

  Τα Χανιά είναι αδιαμφησβήτητα η ωραιότερη πόλη της Κρήτης και για αυτό άλλωστε είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Υπήρξε σημαντική μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία. 

Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων

  Οι επιρροές από την Τουρκοκρατία αλλά και από τους Ενετούς είναι φανερές στην αρχιτεκτονική της πόλης, δημιουργώντας μια μεσογειακή πόλη με την δική της ταυτότητα. 

Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί)

 Τα Χανιά φιλοξενούν πολλούς Έλληνες και τουρίστες τους θερινούς μήνες γιατί συνδυάζουν τα ΠΑΝΤΑ. Και όταν λέμε τα πάντα… το εννοούμε!  Αμέτρητες φανταστικές παραλίες, βουνά για περιπλάνηση και ορειβασία, κοσμοπολίτικη ζωή, αμέτρητα εστιατόρια με φανταστική κρητική κουζίνα, νυχτερινή ζωή, καφετέριες, μεγάλη αγορά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Τα σοκάκια της παλιάς πόλης των Χανίων

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι διακοπές Χανιά ταιριάζουν σε κάθε τύπο, από οικογένειες μέχρι ζευγαράκια αλλά και για αυτούς που ψάχνουν το ταίρι τους. Μπορείς να αφιερώσεις πολλές μέρες στον νομό Χανίων και να μην βαρεθείς ποτέ. Οι επιλογές είναι πολλές και τα μέρη προς εξερεύνηση εξίσου.

Brunch στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων

  Εμείς είχαμε στην διάθεση μας 5 ημέρες και για αυτό θα σου παρουσιάσουμε ένα ανάλογο πρόγραμμα. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Παραλίες - Aξιοθέατα για 5 μέρες

  Εάν σκοπεύεις να μείνεις για 5 μέρες στα Χανιά σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τα βασικά μέρη- αξιοθέατα στον νομό Χανίων. 

1) Μπάλος - Γραμβούσα

Μπάλος - Πανοραμικά

  Η παραλία του Μπάλου βρίσκεται στο νούμερο ένα στην λίστα μας με τις παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς στην Κρήτη. Πρωταγωνιστεί στις καλύτερες παραλίες του κόσμου αλλά και της Ελλάδας λόγω της πραγματικά ιδιαίτερης ομορφιάς του. Μία εικόνα χίλιες λέξεις! Ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000 λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενώ κάθε χρόνου βυθίζεται από τον μεγάλο αριθμό τουριστών. 

Γραμβούσα

  Η Γραμβούσα, το γειτονικό νησάκι συνδυάζεται στις μονοήμερες κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται καθημερινά από την πόλη των Χανίων αλλά και από το λιμάνι του Κισσάμου. Σου έχουμε ετοιμάσει έναν αναλυτικό οδηγό για την εξόρμηση σου στον Μπάλο. Πάτησε εδώ.

2) Φαλάσαρνα

παραλία Φαλάσαρνα

 Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός είναι η παραλία Φαλάσαρνα. Τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδα και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί ως η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται πάντα μέσα στο τοπ-10 των καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη, διαθέτοντας υπέροχη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Μόλις φτάσεις στην περιοχή θα αντικρίσεις μία απέραντη παραλία με καταγάλανα νερά. Ωστόσο εάν θέλεiς να έχεις περισσότερη ιδιωτικότητα σου προτείνουμε να παρκάρεις στο Orange Blue και στην συνέχεια να ακολουθήσεις το δρομάκι για να φτάσεις σε αυτή την φανταστική παραλία που βλέπεις από πάνω. Όπως βλέπεις η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες (επί πληρωμή) ενώ υπάρχουν και ελεύθερα σημεία για όσους το επιθυμούν. Στην περιοχή υπάρχουν καφέ, μπαρ, γήπεδο beach volley ενώ προσφέρονται και θαλάσσια σπορ (π.χ windsurfing). Επιπλέον τις βραδινές ώρες διοργανώνονται συχνά beach party στην παραλία. 

Extra tip: Mείνε μέχρι το ηλιοβασίλεμα καθώς είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να το θαυμάσεις στην Κρήτη!

3) Μονή Χρυσοσκαλίτισσας- Ελαφονήσι- Κεδρόδασος

  Μία μονοήμερη εκδρομή που είναι εύκολη να συνδυαστεί είναι να επισκεφτείς πρώτα τη Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας, μετά το Ελαφονήσι και τέλος το Κεδρόδασος. Πάμε να δούμε αναλυτικά το κάθε μέρος ξεχωριστά. 

Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας

Η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας (17ος αιώνας)

 Κατηφορίζοντας για το Ελαφονήσι, σου προτείνουμε να κάνεις μια στάση για να δεις την Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Περίπου 68 χλμ μακριά από τα Χανιά (~1 ώρα και 15 λεπτά), σε έναν απότομο βράχο στην άκρη της στεριάς βρίσκεται το Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας. Επί Ενετοκρατίας λειτούργησε εκεί μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, ίσως και μέχρι τον πρώτο καιρό της Τουρκοκρατίας. Η παράδοση αναφέρει ότι η ιερότητα του χώρου αρχίζει με την εύρεση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε κόγχη βράχου. Λέγεται ότι βρέθηκε από έναν γεωργό που έβλεπε σαν όραμα φλόγα καντηλιού τα βράδια. Ενώ η εικόνα μεταφέρθηκε στους πρόποδες του βράχου όπου θα χτιζόταν Εκκλησία για την αποφυγή του κόπου του ανεβάσματος των υλικών στον βράχο, επέστρεψε εκεί όπου βρέθηκε. Όλοι θεώρησαν το γεγονός αυτό θέληση της Παναγίας να κτιστεί ο Ναός πάνω στον βράχο, όπως και έγινε.

Γιατί λέγεται Χρυσοσκαλίτισσα?

  Το όνομα Χρυσοσκαλίτισσα, όπως αναφέρει η παράδοση, το πήρε από ένα χρυσό σκαλοπάτι, το τελευταίο από τα 98 σκαλιά που ανέβαζαν στον ιερό βράχο. Λέγεται ότι τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας πουλήθηκε η περιουσία της Μονής, μαζί και το χρυσό αυτό σκαλί για να πληρωθούν φόροι που είχε επιβάλει ο Σουλτάνος. Αναφέρεται επίσης ό,τι την ημέρα του Πάσχα του 1824 και μετά την μεγάλη σφαγή των Χριστιανών στο Ελαφονήσι από τον Ιμπραήμ Πασσά της Αιγύπτου, μερικοί στρατιώτες του πέρασαν από την Μονή που ήταν έρημη με σκοπό να την ισοπεδώσουν. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη γιατί όπως λέγεται, ένα σμήνος μελισσών από τον βράχο έκαναν επίθεση και το Μοναστήρι σώθηκε από την λεηλασία. Στο σημείο του βράχου υπάρχει σήμερα εικονοστάσι για να θυμίζει το θαύμα αυτό της Παναγίας.

Τι μπορώ να δω στη Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας?

Στην ιστορική Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας μπορείτε να περιηγηθείτε στους εξής χώρους :

  • Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής
  • Στο Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι προγόνοι μας
  • Στο Βυζαντινό Μουσείο όπου εκτίθενται Ιερές εικόνες Βυζαντινού και Αναγεννησιακού χαρακτήρα καθώς και παλαιωμένα σκεύη από την θεία Λατρεία
  • Στα Παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός της Ιεράς Μονής: Aγ. Γρηγορίου του Θεολόγου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
  • Στην έκθεση της Ιεράς Μονής όπου μπορείς να προμηθευτείς διάφορα αναμνηστικά και παραδοσιακά προϊόντα, παραγωγής της Μονής
  • Στο αναψυκτήριο

Ελαφονήσι

  Όλοι μας έχουμε ακούσει για την παραλία Ελαφονήσι (Κρήτη) και το μπερδεύουμε με την Ελαφόνησο η οποία βρίσκεται στο νοτιανοτολικό άκρο της Πελοποννήσου .

  Το Ελαφονήσι λοιπόν είναι νησί το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, 75 χλμ από τα Χανιά (~1ώρα και 30 λεπτά). Θα το βρείς 5 Km μακριά από την Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Όταν ο καιρός είναι καλός, είναι δυνατό να το διασχίσεις περπατώντας τα ρηχά νερά που το χωρίζουν από την ηπειρωτική Κρήτη. Το Ελαφονήσι, προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000, καθώς διαθέτει αμμόλοφους και πάνω από 100 σπάνια φυτά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κρίνα της θάλασσας, που μοιάζουν με μικρά κύπελλα.

elafonisi
Κάτοψη της παραλίας στο Ελαφονήσι

  Ελαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά δυστυχώς δεν θα δείς κανένα ελάφι να περπατάει πάνω στο νησί ή στη γύρω περιοχή. Ωστόσο θα δεις μια φανταστική παραλία με φοβερά μπλε νερά και κατά τόπους ροζ άμμο! Ναι καλά διάβασες! Και μην τολμήσεις να μαζέψεις λίγη άμμο για το σπίτι γιατί διώκεται ποινικά!

Κάποια ιστορικά γεγονότα...

  Απολαμβάνοντας το μπάνιο σας σε αυτή την μαγευτική παραλία σίγουρα δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι σε αυτό το μέρος συνέβησαν τραγικά γεγονότα :

  • Η σφαγή του 1824 στο Ελαφονήσι. Εδώ σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι την ημέρα του Πάσχα το 1824 και κυρίως γυναικόπαιδα.
  • Το ναυάγιο του Ιmperatrix στο Ελαφονήσι. Το Φεβρουάριο του 1907 ναυάγησε το ατμόπλοιο Imperatrix στο Ελαφονήσι, όπου χάθηκαν 38 άνθρωποι. Φημολογείται ό,τι θάφτηκαν εκεί. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός τον οποίο θα συναντήσετε επάνω στο νησί μαζί με ένα εκκλησάκι και ένα μικρό φάρο στη νοτιοδυτική πλευρά. Για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον, κτίστηκε φάρος στο Ελαφονήσι καταστρέφοντας δυστυχώς όλους τους κέδρους αλλά και δέντρα της περιοχής.

Χρήσιμες συμβουλές για το Ελαφονήσι

  • εάν επισκεφτείς το Ελαφονήσι το καλοκαίρι φέρε τον δικό σου εξοπλισμό (ομπρέλα, ψάθα, καπέλο κλπ) γιατί πολύ πιθανόν να μην βρεις άδειες ξαπλώστρες. Γενικά δεν υπάρχουν δέντρα για να κάτσεις από κάτω και χωρίς ομπρέλα η ηλίαση είναι δεδομένη
  • υπάρχει αναψυκτήριο
  • εάν πας τις ώρες αιχμής ετοιμάσου να δεις πολυυύ κόσμο. Διαφορετικά προτίμησε νωρίς το πρωί ή προς απόγευμα

Κεδρόδασος

 Οδηγώντας 1 χιλιόμετρο δυτικά του Ελαφονησίου θα βρείτε μία παραλία γεμάτη κέδρους, το Κεδρόδασος.  Άλλη μια παραλία στην Κρήτη η οποία ανήκει στο Δίκτυο Νatura 2000. Τα είδη που επικρατούν είναι τα Erica manipuliflora, Pistacia lentiscus, Ceratonia siliqua (ή γνωστή χαρουπιά από όπου βγαίνει το χαρούπι), Anthyllis hermanniae, Calicotome villosa, κ.ά. Επιπλέον το μέρος είναι γνωστό για camping αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να απειλείται όλο και περισσότερο.

4) Σφακιά - Λουτρό - Γλυκά Νερά

  Άλλη μία μονοήμερη εκδρομή είναι ο συνδυασμός  Σφακιά -Λουτρό -Γλυκά Νερά. Πάμε να δούμε αναλυτικά την εκδρομή αυτή.

Σφακιά

Ηλιοβασίλεμα στα Σφακιά

  Η Χώρα Σφακίων είναι χωριό στα νότια της Κρήτης, εντός του νομού Χανίων. Απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται σ’αυτές. Το χωριό είναι χτισμένο σχεδόν στην κατάληξη του φαραγγιού του Ίμπρου, ενός από τα φαράγγια της περιοχής, από το οποίο διέρχεται και ο δρόμος που συνδέει τον οικισμό με τα Χανιά. 

  Διαθέτει λιμάνι από το οποίο αναχωρούν πλοία για την Γαύδο αλλά και το μικρό λιμανάκι της Αγίας Ρούμελης οπού καταλήγει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Επίσης εδώ θα πάρετε και καραβάκι για Λουτρό και Γλυκά Νερά. Κύριο προϊόν της περιοχής είναι το λάδι. Σήμερα οι Σφακιανοί ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Κοντά στον οικισμό υπάρχουν αξιόλογες παραλίες, ενώ σημαντικά αξιοθέατα στην γύρω περιοχή είναι το Φραγκοκάστελλο και το φαράγγι του Ίμπρου.

Λουτρό

Το Λουτρό

  Το πανέμορφο μικρό ψαροχώρι, το Λουτρό βρίσκεται 71 χλμ νοτίως των Χανιών, στην επαρχία των Σφακίων. Πρόκειται για ένα μικρό κολπίσκο εξοπλισμένο με λίγα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και οργανωμένες παραλίες. Απομονωμένο ώστε μόνο αυτοί που φτάνουν με βάρκα να μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης στα πεντακάθαρα γαλανά νερά του Λουτρού.

 Όσον αναφορά την ιστορία του μέρους, πιστεύεται ότι ήταν το πλευρό της αρχαίας πόλης Φοίνικας και επίσης ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανωπολης ενώ αργότερα έγινε το χειμερινό λιμάνι των Σφακιών. Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Aνώπολη. Ανάμεσα στα παλιά κτίρια που μπορεί κανείς να δει εδώ, μπορεί να δει επίσης το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε το 1821(κατά την επανάσταση). Από το Λουτρό μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Aράδενας με την βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ, και την Aνώπολη. Για περισσότερες πληροφορίες πάτησε εδώ.

Για μπάνιο στο Λουτρό

Πως θα πάω στο Λουτρό

 Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με πλοίο από Σφακιά, Αγία Ρούμελη, Σούγια, Παλιοχωρα και Γαύδο. Εάν πας από Χανιά, οδήγησε (1 ώρα και 20 λεπτά) ή πάρε Κτελ μέχρι τα Σφακιά και από εκεί επέλεξε καραβάκι για να σε πάει σε 15 λεπτά στο Λουτρό.

Γλυκά Νερά

  Δίπλα από το Λουτρό βρίσκεται η φανταστική απομονωμένη παραλία που ονομάζεται Γλυκά Νερά. Τα Γλυκά Νερά πήραν το όνομά τους από τις πηγές πόσιμου νερού που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία της παραλίας. Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης παραλίας είναι ακτή από βότσαλο, το επιβλητικό τοπίο λόγω των βράχων καθώς και τα φανταστικά μπλε νερά.  Στην παραλία υπάρχει ένα και μοναδικό ταβερνάκι (φαίνεται στην φωτογραφία). Υπάρχουν μερικές ομπρέλες-ξαπλώστρες για όσους προλάβουν. Επιπλέον τα Γλυκά Νερά είναι δημοφιλή στους κατασκηνωτές με το ανατολικό τμήμα της παραλίας καταλαμβάνεται κυρίως από γυμνιστές.

Πως θα πάω στα Γλυκά Νερά

  Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με καραβάκι από τα Σφακιά ή το Λουτρό.  Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνάει από εδώ και ο πιο σύντομος δρόμος είναι από τα Σφακιά. Για να βρείτε το μονοπάτι θα χρειαστεί να οδηγήσετε από τη Χώρα Σφακίων με κατεύθυνση προς Ανώπολη. Μετά από 2,5 χμ θα δείτε την ευδιάκριτη είσοδο του μονοπατιού στα αριστερά σας επάνω σε μία απότομη στροφή με σχετική σήμανση επάνω στο βράχο.  Η κατάβαση μέχρι την παραλία διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και η επιστροφή απαιτεί άφθονο νερό και σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Εάν πάσχετε από υψοφοβία καλύτερα να προτιμήσετε την πρόσβαση με το καραβάκι.

5) Σειτάν λιμάνια

  Τα Σειτάν λιμάνια απέχουν μόλις 20 χλμ μακριά από τα Χανιά. Η παραλία αυτή έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία δρόμου. Το όνομα δόθηκε επί Τουρκοκρατίας και είναι γνωστά και ως διαβολολίμανα της Κρήτης λόγω της επικινδυνότητας.

  Φτάνοντας στο πάρκινγκ θα αντικρύσετε μια καταγάλανη μικρή παραλία ανάμεσα από ψηλούς και κάθετους βράχους. Για να φτάσεις κάτω χρειάζεται πεζοπορία (~15 λεπτά) η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές στην προσπάθεια να προσεγγίσουν την παραλία. Φόρεσε αθλητικά παπούτσια, φέρε τον δικό σου εξοπλισμό (νερό, φαγητό, ομπρέλα κλπ) και κατηφόρισε με ιδιαίτερη προσοχή. Στην περιοχή θα συναντήσεις και τα πανέμορφα ζωάκια Κρι Κρι τα οποία τριγυρνούν στα αγαπημένα τους βραχώδη μέρη. 

Kρι Κρι στα Σειτάν Λιμάνια

Η Κρητική Γαστρονομία - Η γέννηση της Μεσογειακής Πυραμίδας

  H Κρητική διατροφή γνωστή και ως Μεσογειακή Διατροφή, οδήγησε στην δημιουργία της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής έπειτα από την πασίγνωστη μελέτη των εφτά Χωρών (The Seven Countries Study). H πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής βασίστηκε σε τυπικά πρότυπα διατροφής της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπου το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά στεφανιαίας νόσου, ορισμένων καρκίνων καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών ήταν χαμηλότερα λόγω της Μεσογειακής Διατροφής.

  Αυτές οι διαφορές στα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων συσχετίστηκαν έντονα με τα διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και μέσων επιπέδων χοληστερόλης στον ορό, με τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα και την Ιαπωνία όπου η συνολική πρόσληψη λίπους ήταν πολύ διαφορετική.

people on brown field near green tree during daytime

Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή Διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από:

  • άφθονα φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, άλλες μορφές δημητριακών, πατάτες, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους), φρέσκα φρούτα ως το τυπικό καθημερινό επιδόρπιο
  • το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους,
  • γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως  τυρί και γιαούρτι)
  • ψάρια και πουλερικά καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες,
  • μηδέν έως τέσσερα αυγά που καταναλώνονται εβδομαδιαίως
  • το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε χαμηλές ποσότητες
  • και το κρασί καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες, συνήθως με τα γεύματα

  Η Μεσογειακή Διατροφή δεν αφορά όμως μόνο την διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία στο χωράφι ή στην κουζίνα οδήγησε σε έναν τρόπο ζωής που περιλάμβανε τακτική σωματική δραστηριότητα και συσχετίστηκε με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Τι να δοκιμάσεις στα Χανιά

  • Σαλάτα ντάκο
  • Καλιτσούνια
  • Μυζηθρόπιτες
  • Σφακιανές πίτες
  • Χανιώτικο μπουρέκι
  • Χοχλιούς (σαλιγκάρια)
  • Ξεροτήγανα
  • Στάκα (είδος τυριού)
  • Σκιουφιχτά μακαρόνια
  • Απάκι
  • Αντικριστό
  • Σταμναγκάθι
  • Κρεατότουρτα
  • Γαμοπίλαφο
  • Τσικουδιά

Eν κατακλείδι

 Τα Χανιά θα σου μείνουν αξέχαστα για τον απλούστατο λόγο ότι έχεις τόσα πολλά να κάνεις και να δεις σε έναν μόνο νομό. Θα καλύψουν την κάθε σου ανάγκη, είτε πας για γευστικές απολαύσεις είτε για εξερεύνηση και χαλάρωση. Σε αυτόν τον οδηγό καταγράψαμε τα must-see σε 5 μέρες! Καλή εξερεύνηση και περιμένουμε τα σχόλια σου!

Αφήστε μια απάντηση