Λίμνη Βουλιαγμένης – Λουτράκι

You are currently viewing Λίμνη Βουλιαγμένης – Λουτράκι

  H Λίμνη Βουλιαγμένης (Κορινθίας) απέχει  μόλις 1-1.30 ώρα από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εξόρμηση. Μόλις 16 χλμ μακριά από το Λουτράκι θα βρεις αυτή την φανταστική λιμνοθάλασσα. Η λίμνη επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα. 

Λίγα ιστορικά γεγονότα...

 Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Επιπλέον, στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η παραλία της λίμνης βουλιαγμένης στο Λουτράκι

Λίμνη Βουλιαγμένης / Λουτράκι

 Παρόλου που είναι λίμνη, διαθέτει θαλασσινό νερό και όχι γλυκό νερό αφού ενώνεται με τον Κορινθιακό Κόλπο. Μάλιστα το νερό είναι αλμυρότερο από αυτό της ανοιχτής θάλασσας, το οποίο ανανεώνεται από το φαινόμενο της παλίρροιας κάθε έξι ώρες.

Λίμνη Βουλιαγμένης / Λουτράκι

 Η λίμνη βουλιαγμένης περιβάλλεται από πευκόδασος, τα νερά είναι πεντακάθαρα και γαλανά, καθιστώντας την ιδανική για κάθε επισκέπτη. Φυσικά αποτελεί ιδανικό μέρος για οικογένειες και παιδιά αφού τα νερά είναι ρηχά, η παραλία αμμώδης και επομένως ιδανική για παιχνίδι. 

Πευκόδασος γύρω από την λίμνη

 Αυτή η μονοήμερη εξόρμηση θα σε ανταμείψει γιατί πολύ γρήγορα θα βρεθείς κοντά στην φύση, συνδυάζοντας θάλασσα και όμορφο πράσινο. Ακόμα και εάν έχει πολύ ήλιο, σίγουρα θα βρεις ένα δέντρο να ξαποστάσεις.

Δραστηριότητες στην λίμνη βουλιαγμένης

 Έχεις κάνει την βόλτα σου, το μπανάκι σου, την ηλιοθεραπεία σου και ήρθε η καλύτερη ώρα. Η ώρα του φαγητού! Γύρω από την λίμνη θα βρεις διάφορα όμορφα ταβερνάκια για να γεμίσεις την κοιλίτσα σου. Το μενού έχει τα πάντα, από ψάρια μέχρι κρεατικά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?

Ηλιοβασίλεμα στον Φάρο Μελαγκάβι

 Πριν επιστρέψεις στην Αθήνα, θα σου προτείναμε να κάνεις μια επίσκεψη στον Φάρο Μελαγκάβι για ηλιοβασίλεμα. Η θέα είναι πολύ όμορφη ειδικά κατά την δύση του ηλίου. 

  TIP : Περπατώντας γύρω από την περιοχή του Φάρου ρίξε μερικές ματιές προς τα κάτω. Θα βρείτε μικρούς θησαυρούς και όμορφα τοπία.

Η θάλασσα κοντά στον Φάρο Μελαγκάβι

Αρχαιολόγικός Χώρος Ηραίου Περαχώρας

 Δίπλα από τον Φάρο Μελαγκάβι θα βρεις τον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας. Ο τόπος ονομαζόταν Ηραίο από την αρχαιότητα λόγω του ιερού αφιερωμένου στην Ήρα που βρίσκεται στο ακρωτήριο. Στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας και της λίμνης Βουλιαγμένης, τα αρχαιότερα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί χρονολογούνται στην Ελλαδική και Μυκηναϊκή περίοδο. Τέλος  εάν κατηφορίσεις προς τα κάτω θα βρεις έναν μικρό όμορφο κολπίσκο να μπάνιο.

Κόλπος Ηραίου

Εν κατακλείδι

 Συμπερασματικά εάν ψάχνεις να ξεφύγεις λίγο από την έντονη καθημερινότητα της Αθήνας τους καλοκαιρινούς μήνες, η λίμνη βουλιαγμένης στο Λουτράκι θα σε αποζημιώσει. Σαφέστατα μπορείς να την συνδυάσεις και με το Λουτράκι για τις επιπλέον ανάγκες σου. Για παράδειγμα να πιεις ένα ποτό, να επισκεφτείς το καζίνο, να κάνεις σπα στα ιαματικά λουτρά, να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά ταβερνάκια και φυσικά ότι άλλο επιθυμεί η καρδούλα σου.

Αφήστε μια απάντηση