Λουξεμβούργο: η πόλη κάστρο

You are currently viewing Λουξεμβούργο: η πόλη κάστρο

  Το Λουξεμβούργο είναι κράτος της δυτικής Ευρώπης με πληθυσμό μόλις 626.108. Βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η πρωτεύουσά του, η Πόλη του Λουξεμβούργου, είναι μια από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο καθώς και η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Λουξεμβούργο έχει τρεις επίσημες γλώσσες: γαλλικά, γερμανικά και λουξεμβουργιανά. Επιπλέον το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς! Ναι καλά ακούσατε! Από 1η Μαρτίου του 2020 έχει τεθεί σε ισχύ και ο καθένας μπορεί να απολαύσει την χώρα δωρεάν ανεβαίνοντας σε τρένα, λεωφορεία ή τραμ. Τόσο απλά.

Πανοραμική θέα της πόλης του Λουξεμβούργου

Πως βρεθήκαμε στο Λουξεμβούργο

  Το Λουξεμβούργο για εμάς ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός για το ταξίδι μας προς Ιταλία. Εκείνο το διάστημα μέναμε στο Νανσί  (Γαλλία) και θέλαμε να κατευθυνθούμε προς Ιταλία για ένα συνέδριο. Πήραμε το bla bla car από Γαλλία και σε 1μιση ώρα βρεθήκαμε στο Λουξεμβούργο. Δεν είχαμε κάνει καμία έρευνα σχετικά με την πόλη καθώς θα είχαμε λίγες ώρες στην διάθεση μας μέχρι την πτήση μας για Μιλάνο. 

Από τον σταθμό των τρένων προς το κέντρο

  Αποφασίσαμε λοιπόν να εξερευνήσουμε αυτή την μικρή πανέμορφη πρωτεύουσα, την πόλη του Λουξεμβούργου. Αφήσαμε τις βαλίτσες μας στον σταθμό των τρένων (Gare de Luxembourg) και ξεκινήσαμε περπατώντας για το κέντρο. Aκολουθήσαμε την κεντρική λεωφόρο (Avenue de la Gare ή Ν50) από τον σταθμό των τρένων με κατεύθυνση προς το κέντρο.

gare de Luxembourg
Gare de Luxembourg

  Έπειτα από λίγα λεπτά περπατήματος βρεθήκαμε στην γέφυρα la Passerelle από την οποία είχαμε αυτή την φανταστική θέα. O συνδυασμός του παλιού με το νέο είναι ένα χαρακτηριστικό της πόλης αυτής. Πάρκα περιποιημένα, φύση, χρωματιστά σπιτάκια, ποταμάκια, λουλούδια αλλά και μοντέρνα αρχιτεκτονική λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Αφού χαζέψαμε για λίγο αυτό το μαγευτικό τοπίο, συνεχίσαμε όλο ευθεία για το κέντρο ενώ στρίψαμε δεξιά στον δρόμο Rue du St Esprit. Από εκεί και πέρα βρεθήκαμε στην κεντρική περιοχή και αρχίσαμε την περιπλάνηση στα στενά.

Το Λουξεμβούργο σαν μια ζωγραφιά

  Η συνέχεια της διαδρομής είναι μαγευτική. Βρισκόμαστε σε μία πόλη κάστρο και ήδη αναρωτιόμαστε εάν θα μας φτάσει ο χρόνος. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι όλη η παλιά πόλη αποτελεί Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

  Η πανέμορφη διαδρομή Chemin de la Corniche ξεκινάει από τον λόφο του Bock κατηφορίζει κατά μήκος των προμαχώνων και των οχυρώσεων του τείχους Wenzelsmauer έως τον πύργο της Τριπλής Πύλης (Drai Tier), προσφέροντας μοναδική θέα στην κοιλάδα Alzette, τη γραφική συνοικία Grund και το οροπέδιο Rham.  

Διάλλειμα για φαγητό

  Η διαδρομή μας άνοιξε την όρεξη και κάναμε μία στάση στο Chocolate House για να απολαύσουμε ένα ζεστό καπουτσίνο αλλά και να τσιμπήσουμε μια ομελέτα με διάφορα λαχανικά.

To παλάτι του Δούκα

  Καθώς πίναμε το καφεδάκι μας είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά το παλάτι του μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου (palais Grande-Ducal), ένα παλάτι κόσμημα του 16ου αιώνα. Η επίσκεψη στο εσωτερικό του παλατιού πραγματοποιείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (μέσα Ιουλίου-Αύγουστο).

παλάτι του μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου
Palais Grande-Ducal

Βόλτα στο κέντρο του Λουξεμβούργου

  Έπειτα από την μικρή μας στάση για καφεΐνη και ενέργεια συνεχίσαμε την βόλτα μας στο κέντρο χαζεύοντας αυτή την μικρή αλλά τόσο χαριτωμένη πόλη. Μαγαζιά, όμορφες πλατείες, αργός ρυθμός ζωής, ωραίο πλακόστρωτο αλλά και μία αρχιτεκτονική επηρεασμένη από τις γειτονικές χώρες μας έκανε να θέλουμε να ξανά επιστρέψουμε μια μέρα. Με περισσότερο χρόνο και περισσότερα πλάνα εξερεύνησης. Η ώρα όμως πέρασε, τραβήξαμε μερικές ακόμα φωτογραφίες και πήραμε το δρόμο προς αεροδρόμιο με προορισμό την Ιταλία.

  Εάν λοιπόν έχετε στις διάθεση σας έστω και μερικές ώρες στο Λουξεμβούργο, μην διστάσετε να κάνετε μία βόλτα στο κέντρο του.Eάν θέλετε να προγραμματίσετε περισσότερες μέρες σε αυτή την χώρα, σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο site www.visitluxembourg.com

Αφήστε μια απάντηση