Μπάλος: η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης

You are currently viewing Μπάλος: η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης

  Ο Μπάλος είναι λιμνοθάλασσα η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο της Γραμβούσας, στον νομό Χανίων της Κρήτης. Aπέχει μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την πόλη των Χανίων με αυτοκίνητο. Kατά καιρούς ο Μπάλος έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου ενώ σίγουρα αποτελεί το διαμάντι της Κρήτης! Η περιοχή της χερσονήσου της Γραμβούσας είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. 

Πως πας στον Μπάλο με το αυτοκίνητο

  Ο παραδοσιακός τρόπος επίσκεψης του Μπάλου είναι οδικώς. Τον ίδιο τρόπο επιλέξαμε και εμείς. Μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά οδήγησης από τα Χανιά φτάσαμε στο πολυπόθητο Μπάλο, μήνα Αύγουστο. Όπως ήταν λογικό η εύρεση πάρκινγκ ήταν δύσκολη όπως μπορείς να παρατηρήσεις στην παρακάτω φωτογραφία. Η ουρά που είχε σχηματιστεί γύρω από τα βουνά ήταν ατέλειωτη. Κατά την είσοδο μας στην περιοχή του Μπάλου, μας σταμάτησαν στο φυλάκιο όπου δώσαμε 2 ευρώ για την είσοδο και μας ενημέρωσαν ότι μόλις δούμε το πρώτο σταθμευμένο αμάξι να παρκάρουμε και εμείς. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες. Ωστόσο μην κάνεις το ίδιο λάθος με εμάς. Ακολούθησε περπάτημα 40-45 λεπτών μέσα στην ζέστη ενώ βλέπαμε ότι υπήρχαν θέσεις πάρκινγκ που άδειαζαν συνεχώς. Για αυτό προτείνουμε να προχωρήσεις με το αμάξι μέχρι το τέλος ώστε να βρεις καλύτερη θέση (στο τέλος υπάρχει χώρος για αναστροφή).

  Παρόλο που παρκάραμε πολύ μακριά από τον προορισμό μας, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πανέμορφα τοπία και παραλίες.

  Μετά από 40-45 λεπτά φτάσαμε στο κεντρικό πάρκινγκ όπου υπάρχει μια καντίνα και χώρος ανάπαυσης. Εκεί ξεκινάει επίσημα η πεζοπορία προς τον Μπάλο.

Πανοραμική θέα του Μπάλου

  Έπειτα από 10 λεπτά περπατήματος φτάνεις στο κλασικό σημείο φωτογράφισης και επιτέλους πανηγυρίζεις που βλέπεις επιτέλους τον Μπάλο από ψηλά! Ο Μπάλος είναι από τα μέρη που ακόμα και οι φωτογραφίες τον αδικούν! Από κοντά είναι μια εικόνα τόσο εντυπωσιακή, που θα σου μείνει για πάντα στο μυαλό! Εκεί σκέφτεσαι ότι άξιζε οποιαδήποτε ταλαιπωρία. Εκεί δίπλα θα βρεις κάποιον που θα πουλάει νερό (1 ευρώ).

  Στην συνέχεια πρέπει να αποφασίσεις εάν θα ακολουθήσεις το μονοπάτι προς τα κάτω, το οποίο σε 20 λεπτά θα σε οδηγήσει κάτω ή θα επιστρέψεις προς τα πίσω γιατί δεν έχεις αρκετό χρόνο στην διάθεση σου. Εάν αποφασίσεις να κατέβεις, θα παρατηρήσεις πόσο λάθος έκαναν εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν ανάβαση εκείνη την ώρα. Η ζέστη τον Αύγουστο είναι ανυπόφορη και για αυτό η ανάβαση είναι καλύτερα να γίνει προς το απόγευμα. 

Εξερεύνηση του Μπάλου

  Αφού κατέβεις κάτω σου προτείνουμε να εξερευνήσεις την περιοχή γιατί είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Υπάρχει καντίνα κάτω όπου μπορείς να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα (σε φυσιολογικές τιμές). Υπάρχει χώρος με ξαπλώστρες επί πληρωμή αλλά και χώροι ελεύθεροι για να χαρείς το μπάνιο σου.

  Τριγυρνώντας γύρω από την λιμνοθάλασσα του Μπάλου θα εντυπωσιαστείς τόσο από τα νερά όσο και από το ιδιαίτερο έδαφος.

  Και σιγά σιγά αρχίζεις να συνειδητοποιείς γιατί είναι προστατευόμενος βιότοπος. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει σεβασμός στη φύση και αυτοί οι θαυμάσιοι βιότοποι αλλάζουν με τα χρόνια. Η μεγάλη εισροή τουριστών και ειδικά μέσω των καραβιών μολύνουν αυτό το θαύμα της φύσης. Δεν αποκλείεται να μυρίσεις πετρέλαιο ή να βρεις και πίσσα σε κάποια σημεία.

Γραμβούσα

  Γραμβούσα (από τα ιταλικά Garabusa ή Grabusa) είναι όνομα δύο μικρών νησιών της Κρήτης. Τα δύο νησιά (Ήμερη Γραμβούσα και Άγρια Γραμβούσα) βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων. Διοικητικά υπάγονται στο δήμο Κισσάμου. 

  Στην Ήμερη Γραμβούσα μπορείς να φτάσεις μόνο με κάποιο καράβι. Η Γραμβούσα είναι διάσημη για το ιστορικό ενετικό φρούριο (1579), το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύψος 137 μέτρων, πάνω από την θάλασσα. Το φρούριο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί από πειρατές ενώ κυκλοφορεί ένας μύθος ότι στο νησί κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός. Επίσης ένα παλιό ναυάγιο το οποίο εγκαταλείφθηκε πριν από πολλά χρόνια κοντά στην παραλία, αποτελεί ορόσημο του νησιού.

people walking on beach during daytime
aerial photography of abandoned boat in body of water during daytime

Πως θα πας στον Μπάλο

 Ο Μπάλος είναι προσβάσιμος ακτοπλοϊκώς αλλά και οδικώς. Πάμε να δούμε αναλυτικά τη κάθε περίπτωση.

1. Ακτοπλοϊκώς

  Πραγματοποιούνται καθημερινά μονοήμερες εκδρομές με καράβι από το λιμάνι της Κισσάμου προς Μπάλο και Γραμβούσα. Διάφορες εταιρείες πραγματοποιούν την συγκεκριμένη εκδρομή στην τιμή των 20-25 ευρώ. Κάποιες εταιρείες αναλαμβάνουν να σας παραλάβουν και από το ξενοδοχείο σας ή από την πόλη των Χανίων με επιπλέον κόστος. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε μια έρευνα αγοράς πριν την τελική σας απόφαση. Κάποιες εταιρείες κάνουν και έκπτωση για Έλληνες.

Τι περιλαμβάνει η κρουαζιέρα?

  Aναχωρώντας με το πλοίο από το λιμάνι Κισάμου (ή λιμάνι Καβονησίου), θα θαυμάσεις μια μεγάλη σπηλιά,  που εκτιμάται ότι ήταν αρχαίο ναυπηγείο (Ταρσανάς) και βρίσκεται κοντά στη ρωμαϊκή πόλη Αγνείον και στο ναό του θεού Απόλλωνα (σήμερα Αγ. Σώστης). Στην συνέχεια το πλοίο θα σε πάει στο νησί της Ήμερης Γραμβούσας και τέλος στον Μπάλο. Συνήθως τα πλοία διαθέτουν φαγητό και μουσική. Εάν είσαι τυχερός, κατά την διάρκεια της διαδρομής μπορεί να συναντήσεις τη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), τη Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) και τα δελφίνια της περιοχής.

α) εύκολη πρόσβαση στον Μπάλο για όλες τις ηλικίες χωρίς καμία ταλαιπωρία

β) είναι ο μοναδικός τρόπος επίσκεψης στο νησί της Γραμβούσας

γ) καθημερινά δρομολόγια και διαφορετικές εταιρείες με διαφορετικές παροχές

α) Το κόστος της εκδρομής, ειδικά για μια οικογένεια

β) Χάνεται η ευκαιρία να περπατήσει κάποιος το μονοπάτι προς τον Μπάλο και να βγάλει τις κλασικές πανοραμικές φωτογραφίες

γ) Οι κρουαζιέρες πάντα έχουν συγκεκριμένες ώρες που σε αφήνουν σε κάποια τοποθεσία και επομένως πρέπει να συμβαδίζεις με το group.

δ) Δεν είναι φιλικός τρόπος προς το περιβάλλον ειδικά για έναν προστατευμένο βιότοπο 

2. Oδικώς

α) Με λεωφορείο από Χανιά (52 km) :  1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι Κίσσαμο (3-6 ευρώ) και στην συνέχεια άλλα 7 λεπτά με taxi (5-7 ευρώ) μέχρι Μπάλο.

– Κόστος 9-12 ευρώ, διάρκεια 1 ώρα και 17 λεπτά

β) Με αυτοκίνητο ή μηχανή από Χανιά (52 km) :

– Κόστος ανάλογα το όχημα, διάρκεια  1 ώρα και 10 λεπτά

Εxtra κόστος και στις 2 περιπτώσεις : 2 ευρώ. Κατά την είσοδο στην περιοχή του Μπάλου, υπάρχει ένα φυλάκιο όπου θα σας ζητηθεί να καταβληθεί το πόσο των 2 ευρώ. Εκεί θα σας ενημερώσουν και για την διαθεσιμότητα του παρκινγκ.

α) Χαμηλότερο κόστος από κρουαζιέρα

β) εάν έχετε το δικό σας όχημα μπορείτε να είστε ευέλικτοι ως προς το ωράριο

γ) έχετε την ευκαιρία να διασχίσετε όλο το μονοπάτι μέχρι τον Μπάλο και να έχετε μια μοναδική εμπειρία αλλά και να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες

δ) θα βρείτε τα ζωάκια κρι κρι κατά της διαδρομή σας

α) ο δρόμος προς τον Μπάλο είναι χωματόδρομος και ιδιαίτερα επικίνδυνος. Σίγουρα δεν συστήνεται για νέους οδηγούς

β) κάποιες εταιρείες που ενοικιάζουν αυτοκίνητα δεν καλύπτουν ασφάλεια εάν κάποιος θέλει να πάει στον Μπάλο

γ) αφού παρκάρετε το αμάξι, αρχίζει η πεζοπορία. Θα πρέπει να έχετε μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση για να περπατήσετε μέχρι τον Μπάλο, ειδικά το καλοκαίρι όπου η θερμοκρασία αγγίζει και τους 40 βαθμούς.

Χρήσιμες συμβουλές

  1. Εάν επισκεφτείς τον Μπάλο οδικώς, φρόντισε να έχεις μαζί σου αθλητικά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό και νερό. Η επίσκεψη στον Μπάλο οδικώς, δεν συστήνεται για νέους οδηγούς γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος (χωματόδρομος με πολλές πέτρες-βράχους) και γκρεμός στο πλάι.
  2. Υπάρχουν 3 σημεία όπου μπορείς αν αγοράσεις νερό. Όταν κατέβεις κάτω στον Μπάλο υπάρχει καντίνα με νερό, αναψυκτικά, καφέ, παγωτά και σνακς
  3. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή, εάν βέβαια βρεις θέση
  4. Μην ξεκινήσεις την ανάβαση το μεσημέρι. Θα το μετανιώσεις εάν είναι καλοκαίρι
  5. Εάν έχεις προβλήματα με μέση-γόνατα ή δεν είσαι συνηθισμένος σε πολύωρο περπάτημα καλύτερα να επιλέξεις την μονοήμερη κρουαζιέρα

Αφήστε μια απάντηση