Φάβα Σαντορίνης (ΠΟΠ), η λαχταριστή!

You are currently viewing Φάβα Σαντορίνης (ΠΟΠ), η λαχταριστή!

   Η Σαντορίνη είναι δικαίως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην Ελλάδα, αφού ή ομορφιά του νησιού δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο νησί στην κόσμο γιατί έχει να προσφέρει κάτι μοναδικό. Σίγουρα θα το καταλάβετε μόλις επισκεφτείτε το νησί γιατί καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει την μαγεία του νησιού. Σήμερα όμως θα σας μιλήσουμε για κάτι άλλο μοναδικό που έχει το νησί αυτό, την Φάβα της Σαντορίνης.

   Η Φάβα Σαντορίνης έχει μια μακρά ιστορία αφού παράγεται στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά ήδη από την εποχή του Χαλκού. Ωστόσο, σχετικά πρόσφατα, το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη μοναδική κληρονομιά της Φάβας Σαντορίνης, χορηγώντας στο προϊόν το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Τι σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει πιστοποίηση ΠΟΠ?

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Από τι παράγεται η Φάβα Σαντορίνης?

  Η Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ παράγεται από τους σπόρους του Lathyrus clymenum L., ενός ανθοφόρου φυτού που καλλιεργείται σε οκτώ από τα νησιά των Κυκλάδων στο Νότιο Αιγαίο

Που θα δοκιμάσω Φάβα Σαντορίνης?

  Ευτυχώς για εσάς, αυτό είναι κάτι εύκολο. Η Φάβα είναι ένα αγαπημένο πιάτο στις ταβέρνες της Σαντορίνης και βρίσκεται σχεδόν παντού. Συνήθως σερβίρεται με κάππαρη, κρεμμυδάκι και μπόλικο ελαιόλαδο. Ακόμα και για αυτούς που δεν αγαπάνε πολύ τα όσπρια, πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία σε αυτό το ιδιαίτερο πιάτο. Η γλυκιά γεύση και οι θρεπτικές ιδιότητες του προϊόντος οφείλονται στο μοναδικό μικροκλίμα των νησιών, που διαμορφώνεται από τον ήλιο, τον θαλασσινό αέρα και το ηφαιστειογενές έδαφος.

  Φυσικά από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει και η μπίρα Yellow donkey, άλλο ένα τοπικό προϊόν της Σαντορίνης. Η Yellow Donkey βασίζεται σε ένα μείγμα λυκίσκων, συμπεριλαμβανομένων των Aurora και Styrian Golding από τη Σλοβενία, Cascade από το Όρεγκον, και εξωτικού Motueka από τη Νέα Ζηλανδία

Η διατροφική αξία της Φάβας

   Η Φάβα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών ενώ ο συνδυασμός της με προϊόντα δημητριακών, εξασφαλίζει πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες (ή διαιτητικές ίνες), χαμηλό σε λιπαρά, ενώ η περιεκτικότητα του σε  χοληστερόλη είναι μηδενική.

Θρεπτικά Συστατικά ανά 100γρ.
(ωμή - ξηρού βάρους)
Ποσότητα
Ενέργεια341 Kcal
Πρωτεΐνη 26 g
Λιπαρά1.33 g
Υδατάνθρακες58 g
Διαιτητικές ίνες24.7 g
Ασβέστιο100 mg
Σίδηρος6.72 mg
Νάτριο13 mg
Βιταμίνη C1.6 mg
Bιταμίνη Α67 IU
Κορεσμένα λιπαρά0.27 g
Χοληστερόλη0 mg

  Σήμερα είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε διαιτητικές προστατεύει από ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, καρκίνο του παχέος εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος δωδεκαδακτύλου, εκκολπωματίτιδα, παχυσαρκία, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

  Τέλος, εκείνοι που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD (Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency) απαγορεύεται να καταναλώσουν φάβα και κουκιά διότι μπορεί να προκληθεί σοβαρή οξειδωτική αιμόλυση.

Πηγές

1.https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/eu-quality-food-and-drink/fava-santorinis-pdo_el

2.Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.

3.La Vieille S, Lefebvre DE, Khalid AF, Decan MR, Godefroy S. Dietary restrictions for people with glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. Nutr Rev. 2019 Feb 1;77(2):96-106. doi: 10.1093/nutrit/nuy053. PMID: 30380124.

Αφήστε μια απάντηση