Νερό, όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις

You are currently viewing Νερό, όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις

  Το νερό, αναμφίβολα είναι απαραίτητο για τη ζωή και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται στη σωστή ποσότητα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια την ημέρα, όμως κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο; Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πόσα υγρά αφεψήματα μπορούμε να πίνουμε την ημέρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή.

Γιατί χρειάζομαι νερό;

  Σύμφωνα με το British nutrition foundation το σώμα μας αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό. Περίπου το 60% του σωματικού βάρους για τους άντρες και το 50-55% για τις γυναίκες. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και ενώσεις στο αίμα, αφαιρεί τοξικά προϊόντα μέσω των ούρων και τέλος λιπαίνει και απορροφά τους κραδασμούς από τις αρθρώσεις. 

Τι συμβαίνει όταν αφυδατώνομαι;

  Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και 1% αφυδάτωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη ψυχική όσο και στη φυσική κατάσταση του ατόμου. Συμπτώματα αφυδάτωσης μπορεί να είναι: ξηροστομία, πονοκέφαλος και μειωμένη συγκέντρωση. Μια καλή ένδειξη αφυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων, το οποίο διαφέρει φορά με τη φορά. Αυτό συμβαίνει διότι η αφυδάτωση οδηγεί τα νεφρά στο να μειώνουν το νερό που χάνετε με τα ούρα. Άρα το χρώμα των ούρων είναι πιο σκούρο σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Το αίσθημα της δίψας ξεκινάει όταν το σώμα μας είναι ήδη λίγο αφυδατωμένο, οπότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε. Η σοβαρή αφυδάτωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Aκαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, χρήζει ιατρικής παρακολούθησης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις το θάνατο. 

person opening faucet
Το σώμα μας αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου το 60% του σωματικού βάρους για τους άντρες και το 50-55% για τις γυναίκες)

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

  Το πόσο πρέπει να πίνει ο καθένας μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο καιρός, η άσκηση και η ηλικία είναι κάποιοι βασικοί παράγοντες.  Σύμφωνα με τον Eatwell guide η κατανάλωση περίπου 6-8 ποτήρια, μέσα στην ημέρα, είναι αρκετή. Η ζέστη και η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες μας. Νερό λαμβάνουμε από όλα τα υγρά που πίνουμε εκτός από το αλκοόλ.

Τι συμβαίνει όταν το παρακάνουμε με το νερό;

  Μπορώ να το παρακάνω; Κι όμως, αν και σπάνιο, κάτι τέτοιο παρατηρείτε με τις ακραίες «detox δίαιτες» που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η υπερβολικά αυξημένη λήψη του μπορεί να έχει πολλές άσχημες επιπτώσεις για τον οργανισμό μας, όπως η σύγχηση και οι επιληπτικές κρίσεις. Όταν πίνουμε πολύ περισσότερο νερό από ότι πραγματικά χρειαζόμαστε, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να το αποβάλει αρκετά γρήγορα. Έτσι τα επίπεδα νατρίου στο αίμα μας μειώνονται επικίνδυνα πολύ. 

Πως θα αυξήσω το νερό μέσα στην ημέρα;

  Πέρα από την κατανάλωση του νερού, το οποίο είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, υπάρχουν και άλλες μορφές που μπορεί κανείς να ενυδατωθεί. Μερικές από αυτές είναι: το τσάι και ο καφές, το γάλα, οι χυμοί, τα smoothies & το φαγητό. Μάλιστα το 20% της ενυδάτωσής μας παρέρχεται από το φαγητό ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πάνω από 80% νερό. 

1) Ακούστε το σώμα σας: Εάν διψάτε, πιείτε νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάνετε άσκηση ή αν ζείτε σε πολύ ζεστά κλίματα.

2) Προτιμήστε νερό: Αντί για σόδα ή ενεργειακά ποτά διαλέξτε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό.

3) Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας: Καταναλώστε νερό πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας.

4) Να έχετε μαζί σας ένα παγούρι με νερό: Κρατήστε το νερό κοντά σας, ώστε να πίνετε όποτε το ζητάτε.

5) Προσθέστε ένα ενισχυτικό γεύσης: Αν ανήκετε στα άτομα που δεν τους αρέσει το νερό, μπορείτε να το αλλάξετε. Στύψτε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού ή lime, ρίξτε φέτες αγγουριού ή προσθέστε μερικά φρέσκα μούρα ή φύλλα βασιλικού

Διάφορες πηγές ενυδάτωσης

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται την ίδια ποσότητα νερού;

  Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων, όπως θα δείτε παρακάτω, που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα βρέφη: που προσλαμβάνουν όλη την ενυδάτωση του από το θηλασμό ή τις βρεφικές φόρμουλες.

Τα παιδιά: παρά το μικρό τους σώμα, θα πρέπει να ενυδατώνονται συχνά και ιδιαίτερα εάν αθλούνται.

Οι ηλικιωμένοι: με το γήρας μειώνεται το αίσθημα της δίψας και για αυτό θα πρέπει να παροτρύνονται να πίνουν πιο συχνά νερό.

  Επιπλέον προσεκτικές στη λήψη υγρών θα πρέπει να είναι οι εγκυμονούσες, οι γυναίκες που θηλάζουν. Ακόμη τα άτομα με: συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική δυσλειτουργία, σοβαρές λοιμώξεις αλλά και διάρροια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. 

  Όπως και να έχει να θυμάστε ότι το νερό είναι υγεία και ο καθένας από εμάς έχετε τις δικές του ανάγκες. Γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με τον οποίο θα βρείτε τις δικές σας ανάγκες.

Στην υγειά σας! 

Πηγές:

1)https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/hydration/adults-teens.html

2)https://www.eatright.org/food/nutrition/healthy-eating/how-much-water-do-you-need

3)Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του British Nutrition Foundation

Αφήστε μια απάντηση